MIA VAMIL

Over de MIA VAMIL subsidie

De MIA VAMIL subsidie is een samenvoeging van twee regelingen. De Milieu- investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijvingen Milieu-investeringen (VAMIL). Deze twee aparte regelingen kunnen in de praktijk vaak gecombineerd aangevraagd worden. Beide regelingen stimuleren investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Wat is de MIA VAMIL 2024?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door een belastingvoordeel te bieden. Bij de MIA kan een gedeelte van de investering extra ten laste worden gebracht van de fiscale winst (dus bovenop de normale investering). Hierdoor wordt de fiscale winst verlaagd en hoeft er minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald te worden. 

Het totale budget voor 2024 voor MIA is € 192 miljoen.

De Willekeurige afschrijvingen Milieu-investeringen (VAMIL) geeft ondernemers de mogelijkheid om op ieder willekeurig moment investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen af te schrijven. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen, kunnen voor 75% afgeschreven worden op een willekeurig moment. Door hier gebruik van te maken betaal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dit levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Voor Vamil is in 2024 € 25 miljoen beschikbaar. 

Hoe werkt MIA VAMIL?


Wanneer je investeert in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel, dan heb je mogelijk recht op MIA en/of VAMIL. Dit geldt alleen als het bedrijfsmiddel op de milieulijst staat. De bedrijfsmiddelen op deze lijst hebben allemaal een code (A t/m G). Deze code bepaalt welk procentueel gedeelte van het investeringsbedrag in aanmerking komt voor de beide regelingen.

In onderstaande afbeelding zie je hoe dit vastgelegd is.

Wanneer je bijvoorbeeld investeert in een bedrijfsmiddel in categorie B, dan heb je zowel recht op de MIA (13,5% van het investeringsbedrag) als de VAMIL (75% van het investeringsbedrag).
 

Wat zijn de voorwaarden voor MIA VAMIL?

Allereest kun je alleen MIA en/of VAMIlL aanvragen op bedrijfsmiddelen die op de milieulijst staan. Een tweede vereiste is dat de investering minimaal € 2.500,- betreft. Daarnaast geldt voor een aantal bedrijfsmiddelen een maximumbedrag.

Je moet binnen drie maanden na opdrachtverstrekking melden dat je gebruik wilt maken van de MIA en/of VAMIL. 

De MIA is alleen van toepassing op nieuwe bedrijfsmiddelen. Tweedehands bedrijfsmiddelen of eigen gebouwde bedrijfsmiddelen komen niet in aanmerking. Je kunt wel voortbrengingskosten indienen, bijvoorbeeld arbeidskosten van eigen medewerkers die hebben geholpen bij de montage van het bedrijfsmiddel.

Bij het aanvragen van de MIA VAMIL dien je de volgende gegevens aan te leveren:

  • Het type bedrijfsmiddel
  • De bestemming van het bedrijfsmiddel
  • De onderdelen van het bedrijfsmiddel

In een aantal gevallen dien je extra informatie aan te leveren, bijvoorbeeld een groencertificaat, EG typeverklaring of een keuringsrapport voor geluidsemissie.
 

MIA VAMIL aanvragen

Ben je van plan om een investering te doen waarvoor je de MIA en VAMIL subsidie kunt aanvragen of benieuwd of de investering in aanmerking komt voor de MIA en VAMIL? Dan helpen we graag verder. Onze experts op het gebied van subsidiëring helpen je om een succesvolle aanvraag in te dienen. 

Aan de slag met de MIA VAMIL

Benieuwd of de MIA VAMIL van toepassing is op jouw project? Of wil je deze subsidie aanvragen? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd of de MIA VAMIL toepasbaar is op jouw investering? Ik help je graag."

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven