Duurzaam nieuws

Hoe kritisch gaan we met kritische grondstoffen om?

Een materiaal in de eeuwigheid 100% blijven hergebruiken met behoud van zijn eigenschappen is fysisch onmogelijk. Daarom gaat het vandaag in onze laatste blog tijdens de week van de circulaire economie over efficiënt omgaan met eindige grondstoffen. 

27 kritische grondstoffen

In deze laatste blog gaan we het hebben over de laatste stap van de Trias Materia: gebruik eindige grondstoffen zo efficiënt mogelijk. Maandag kregen we op twitter een reactie van Michel de Jong op de tweede stap van de Trias Materia. Hij vroeg zich af waarom we ervoor kiezen om alleen maar biobased materialen te gebruiken. Waarom niet deze term veranderen in gebruik van circulaire materialen, zowel in de biosfeer als de technologische sfeer? En eigenlijk zijn we het daar wel mee eens. Het gebruik van circulaire materialen is eigenlijk de 0de stap van de trias: zoveel mogelijk hergebruiken. Echter, een materiaal in de eeuwigheid 100% blijven hergebruiken met behoud van zijn eigenschappen is fysisch onmogelijk. Daarom moeten we eindige grondstoffen zo efficiënt mogelijk toepassen. In het actieplan circulaire economie van de Europese Commissie van 2 december 2015 zijn 27 materialen opgenomen die van groot belang zijn voor de Europese economie, maar die hier niet of nauwelijks aanwezig zijn.

Fosfaat is van levensbelang

Een van deze grondstoffen is fosfor. Fosfaat, een verbinding van fosfor en zuurstof, is letterlijk van levensbelang als bouwsteen van DNA en RNA. Uit onderstaande afbeelding wordt duidelijk dat er in Europa al helemaal geen fosfaatreserves meer zijn. 

Kunstmest bestaat voor een belangrijk deel uit fosfaat. Strenge regelgeving heeft ervoor gezorgd dat we in Europa sinds de jaren 80 de helft minder kunstmest zijn gebruiken en gaan we dus efficiënter om met deze grondstof. Daarnaast komen er steeds meer initiatieven om fosfaat terug te winnen uit ons afvalwater.

Hoe gaan wij als consument om met kritische grondstoffen?

Veel van de kritische grondstoffen worden toegepast in elektrische apparaten. Terugwinning van deze materialen uit afgedankte apparaten, maar ook verbeterd productontwerp moeten ervoor zorgen dat we straks niet meer over deze materialen kunnen beschikken. 

Aan de andere kant heeft efficiënt materiaalgebruik door verbeterd productontwerp weer niet zoveel zin wanneer de technische levensduur van deze producten korter wordt. Onderstaand overzicht geeft aan dat bij de meerderheid van de consumentengoederen de gemiddelde levensduur achteruit is gegaan. 

Daarbij komt nog het feit dat wij als consument vaak al ver voor het einde van de technische levensduur het product vervangen, zoals de smartphone. Volgens Fairphone vervangen we onze telefoon elke 18 maanden, dus ver voor het einde van de technische levensduur van vier jaar.

Dus, wanneer neem jij een nieuwe smartphone? Als je abonnementsperiode is afgelopen? Of als je er echt niet meer mee kan bellen?

Week van de circulaire economie

Van 14 tot 18 januari is het de week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week delen we de moeilijkheden die we op de weg naar een circulaire wereld tegengekomen en welke mogelijkheden we daarin zien. 

Nadat we op maandag de Trias Materia lanceerden, gingen we in op de verschillende stappen en kwamen we met voorbeelden hoe deze stappen in ons dagelijks leven en in de projecten al worden toegepast. Dinsdag bespraken we hoe circulariteit was meegenomen in de organisatie van de Duurzame Innovatie Challenge en vroegen we jou naar ideeën om het promotiemateriaal te hergebruiken. Woensdag vertelde onze collega Rob hoe hij komend jaar zijn kledingcollectie circulair gaat maken door o.a. minder kledingstukken te bezitten. Gisteren vertelden we over het Energie Kenniscentrum Leeuwarden waar we na de zomer in gaan huisvesten en waarvan de bouw inmiddels is gestart. In dit gebouw, op de voormalige vuilstort Schenkenschans, wordt veel hout, een biobased materiaal, verwerkt.

Aan de slag met circulaire economie
 

Laat jouw ideeën hier achter of neem contact met mij op om eens te sparren over circulaire economie. 

"Ik help jou graag op weg om de wereld circulair te maken"

Dit bericht delen?