Thermische energie uit afvalwater

Wat is TEA?

Thermische energie uit afvalwater (TEA)

Het douchewater bij je thuis dat door het afvoerputje wegstroomt richting het riool bevat warmte. Door deze warmte met een douchewater warmte terugwin systeem (WTW) terug te winnen bespaar je energie. Met het warme afvalwater warm je namelijk het koude water op dat vervolgens warm uit de douche stroomt. Hierdoor is minder energie nodig om het water te verwarmen tot de gewenste temperatuur.

Thermische energie uit afvalwater halen

Bovenstaande is een kleinschalige toepassing. Deze kan ook in het groot toegepast worden in het riool van de straat of de wijk. De relatief warme rioolbuis kan dan als bron dienen voor warmtepomp die de warmte naar een hogere temperatuur opwekt. Vervolgens kan de warmte via een warmtenet geleverd worden aan woningen of in een bedrijfsproces gebruikt worden.

Nog groter is de potentie wanneer de warmtepomp de warmte onttrekt ten hoogte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier stroomt namelijk het hele jaar door 24/7 voldoende water met zoveel warmte om een hele woonwijk te verwarmen. Het influent of het effluent kan gebruikt worden. Om het zuiveringsproces niet te beïnvloeden wordt doorgaans het effluent gebruikt voor warmteonttrekking. Ook is dit water gezuiverd waardoor de warmtewisselaar minder onderhoud vraagt. 

TEA uitvoering

TEO (Thermische Energie Oppervlaktewater) wordt vaak uitgevoerd in combinatie met een WKO (warmte- en koudeopslag) om in de winter een hoger rendement te behalen doordat de bron voor de warmtepomp dan een hogere temperatuur heeft. TEA heeft het voordeel dat het afvalwater het hele jaar door een stabiele temperatuur heeft tussen 10 en 15 graden Celsius. Deze temperatuur komt tot stand doordat het water de temperatuur van de bodem (ook 10 tot 15 graden Celsius) overneemt naarmate het langer door het riool stroomt. 

TEA kan zonder WKO uitgevoerd worden. Wanneer de warmte geleverd wordt aan een woonwijk is de warmtevraag in de winter een stuk groter dan in de rest van het jaar. Hierdoor kan het nodig zijn om de grotere warmtevraag te garanderen door alsnog een WKO-systeem toe te voegen of een andere techniek die voorziet in de piekvraag.
 

Onze aquathermie projecten

 

Hulp nodig bij de realisatie van een aquathermieproject?

Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Wij helpen graag bij jouw aquathermieproject!"

Frank Kramer

Adviseur energietransitie