Revisievergunning

De revisievergunning voor het milieugedeelte is onderdeel van de Omgevingswet. Deze vergunning wordt noodzakelijk wanneer er een onoverzichtelijke situatie aanwezig is ten aanzien van het milieuonderdeel. Dit is het geval wanneer er in verschillende jaren meerdere vergunningen diverse milieuactiviteiten zijn aangevraagd en/of wanneer de vergunningen (milieu) ouder zijn dan 10 jaar . 

Wat is een revisievergunning?

Vaak wordt omgevingsvergunning revisie aangevraagd wanneer er veranderingen plaatsvinden op de inrichting. Deze verandering worden dan gelijk meegenomen in een aanvraag omgevingsvergunning revisie. Indien er nog een omgevingsvergunning geldt op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (gold tot 31-12-2023) dan is het zeer goed mogelijk dat een groot gedeelte van aangevraagde milieu activiteiten nu meldingsplichtig zijn en dat de omgevingsvergunning revisie een stuk dunner wordt.   

 

Hoe werkt het aanvragen van een revisievergunning?

Voor een aanvraag omgevingsvergunning revisie is de reguliere procedure het uitgangspunt in de Omgevingswet, waarbij een uitgebreide procedure van toepassing wordt bij o.a. IPPC bedrijven.  De reguliere procedure duurt normaliter 8 weken en een uitgebreide procedure is 26 weken. Beide procedures zijn met 6 weken te verlengen. Het is verstandig om eerst contact te leggen met het bevoegd gezag, bijvoorbeeld de gemeente, voor de aanvraag ingediend wordt.  

Om de vergunning aan te vragen dien je een aantal zaken aan te dragen: 

  • Een uitgebreide omschrijving van de inrichting met alle activiteiten  
  • Een beschrijving van alles wat opgeslagen ligt  
  • Een beschrijving van de afvalstoffen 
  • Tekeningen  
  • Wanneer van toepassing: geluid, geur en luchtkwaliteit onderzoeken 
  • Op welke wijze is de omgeving is geïnformeerd bij de aanvraag 

Daarnaast is het bij de opslag van gassen mogelijk noodzakelijk om een risicoanalyse t.b.v. veiligheid op te laten stellen. 

Revisievergunning aanvragen?

Ekwadraat helpt je graag om te bepalen welke vergunning(en) nodig zijn en vraagt deze graag voor je aan. Onze adviseurs hebben veel ervaring op het gebied van vergunningen voor duurzame energie installaties. Zij helpen je dan ook graag om een project vergund te krijgen. 

Meer weten? Meer informatie vind je op www.iplo.nl met de zoekterm omgevingsvergunning. 

Toonaangevende projecten

Aan de slag met de revisievergunning

Benieuwd of je een revisievergunning moet aanvragen voor jouw project? Of zoek je een partner die deze vergunning aanvraagt? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Heb je vragen over de revisievergunning? Ik help je graag verder"

Kristel Cnossen

Senior adviseur vergisting & biogas