Duurzaam paprika's telen

Jaap Vink heeft een uiterst moderne houtgestookte centrale om zijn paprikabedrijf te verwarmen en daarnaast 1.100 zonnepanelen om het bedrijf van elektriciteit te voorzien. Voor de keuze van een houtgestookte centrale is een proces van intensief oriënteren en zorgvuldig afwegen aan voorafgegaan. De tuinbouwondernemer voor wie duurzaamheid en energiebesparing belangrijke thema’s zijn, zegt:

“De ontwikkelingen in de tuinbouw gaan waanzinnig hard. Ik begon mijn zoektocht met mestvergisting, maar een berekening van Ekwadraat bewees dat deze in de huidige situatie niet rendabel is voor mijn bedrijf. Het alternatief was houtverbranding. Daar was ik aanvankelijk niet erg gecharmeerd van. Het leek me te storingsgevoelig. Maar de berekening bleek zeer gunstig uit te vallen en het verder onderzoeken waard! Advies, berekeningen, vergunning- en subsidieaanvragen, Ekwadraat heeft het allemaal voor me geregeld.”

Specialisaties binnen dit project:

Deel dit project

"Advies, berekeningen, vergunning- en subsidieaanvragen, Ekwadraat heeft het allemaal voor me geregeld."

- Jaap Vink, Eigenaar VinkSion

Twee vrachtwagencombinaties per dag leveren de houtsnippers voor de centrale van vijf megawatt. Volledig geautomatiseerd schuift het snoeihout de ketel binnen. Als as komt het restje er aan de andere kant weer uit. De vrijgekomen warmte gebruikt Jaap voor zijn kas van 11 hectare groot. De meeste elektriciteit wordt gebruikt en het overschot wordt teruggeleverd aan het net. De CO2 die bij de verbranding vrijkomt, wordt afgevangen en in de kassen geleid.

Maar er zit meer in het vat. Jaap Vink: “We zijn bezig met een experiment waarbij we nog CO2 uit rookgassen willen filteren. Die kan dan, gewassen en gefilterd, worden hergebruikt voor bemesting. Als dat lukt, dan telen we hier nóg duurzamer.” Momenteel staat de CO2 win-installatie uit rookgas van de hout-WKK-installatie klaar om opgestart te worden.

1.100 zonnepanelen

In 2017 heeft Ekwadraat voor Tuinbouwbedrijf VinkSion B.V. een SDE+ subsidie aangevraagd. Met deze succesvolle SDE+ subsidie beschikkingen voor beide locaties ontvangt Tuinbouwbedrijf Vink Sion B.V. 15 jaar lang subsidie op de geproduceerde energie. Met de wensen van de opdrachtgever en de onafhankelijke projectbegeleiding van Ekwadraat is er een kwalitatief goed systeem geïnstalleerd en heeft Tuinbouwbedrijf Vink Sion B.V. een besparing gerealiseerd op de investering van de zonnepaneelinstallatie.

Voor de realisatie van de installatie heeft Ekwadraat de aanbesteding begeleidt met de volgende aanpak:

  • Opstellen plan van eisen
  • Vergelijken offertes
  • Bouwbegeleiding
  • Opleverkeuring

In totaal zijn er 1.087 zonnepanelen geïnstalleerd met een totaal vermogen van 359 kWp. Jaarlijks levert de installatie 341.000 kWh stroom. Voor Tuinbouwbedrijf Vink Sion B.V. heeft de zon-PV installatie geresulteerd in een verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering, waarmee het bedrijf voorbereid is op de toekomst. 

 

 

"Ik denk graag mee over de warmte-invulling van uw gemeente of bedrijf"

Mark Maljaars

Expert duurzaam gas

"‘Gewoon’ paprika’s telen, op een uiterst duurzame manier, meer niet..."

- Jaap Vink, VinkSion

Gerelateerde projecten