
Zon op RWZI's
Wetterskip Fryslân
De SDE++ subsidie zonnepanelen stimuleert duurzame productie van elektriciteit en warmte door middel van zonnepanelen of zonnecollectoren. Middels de SDE++ subsidie kunt u 15 jaar lang subsidie ontvangen op uw installatie.
De SDE++ subsidie werkt als een veilingsysteem, waarbij aanvragers aangeven hoeveel subsidie er nodig is voor een geslaagd project, uitgedrukt in eurocent per kWh. Voor zon PV projecten gelden op dit moment de volgende maximum bedragen:
Vervolgens worden de goedkoopste technieken (per kWh) van subsidie voorzien. Afhankelijk van het resterende budget worden steeds duurdere aanvragen gehonoreerd. Wanneer de subsidiegrens bereikt is, worden de resterende subsidieaanvragen afgewezen.
In de afgelopen jaren is het SDE++ budget meermalen overschreden. Dit betekent dat projecten met een hoge subsidievraag vaak geen subsidie hebben gekregen. Het is daardoor van belang om goed te onderzoeken op welk bedrag u wilt inzetten.
In dit artikel gaan we dieper in op de toepassing van de SDE++ subsidie voor zonne-energie. Voor meer algemene informatie omtrent de werking van de SDE++ subsidie kunt u terecht op onze speciale SDE++ subsidie pagina.
Allereerst is het van belang om te weten dat er eisen worden gesteld aan de minimale grootte van de installatie en de netaansluiting.
Voor de productie van elektriciteit geldt een minimaal vermogen van 15 kW piek. Dit is te vergelijken met 200m² dakoppervlak en circa 53 zonnepanelen. Daarnaast dient u over een grootverbruikersaansluiting te beschikken, dit is een aansluiting die groter is dan 3 x 80 Ampère. Als u maandelijkse gespecificeerde facturen van uw netbeheerder ontvangt, kunt u ervan uitgaan dat u een grootzakelijke klant bent en hiermee in aanmerking komt voor SDE++.
Voor aanvragen met een vermogen lager dan 500 kW piek geldt een relatief simpele aanvraagprocedure. Boven de 500 kW piek moet een projectplan meegestuurd worden, waarbij u het project verder toelicht. Dit plan dient onderbouwd te worden met offertes en financieringsverklaringen.
De aanvraagprocedure voor de SDE++ subsidie wordt tweemaal per jaar geopend. Over het algemeen in het voorjaar en in het najaar. Hou voor de precieze openingstijden onze website in de gaten of wordt lid van onze nieuwsbrief.
De SDE++ subsidie keert een bedrag uit per geproduceerde kWh. Voor zon-PV subsidiebeschikkingen wordt onderscheid gemaakt tussen netto terug geleverde elektriciteit en de elektriciteit die voor de meter is gebruikt. Voor netto terug geleverde elektriciteit wordt op dit moment een correctietarief van 3,8 cent per kWh gehanteerd, voor elektriciteit die voor de meter wordt gebruikt is dit 6,3 cent per kWh. Dit zijn voorlopige correctietarieven en worden na afloop van het lopende jaar definitief vastgesteld aan de hand van de energieprijs in het betreffende jaar.
Aanvragen voor elektriciteit kunnen worden ingediend in meerdere fasen. In fase 1 kan er voor een maximaal tarief van 9,0 cent per kWh aangevraagd worden. In fase 2 loopt dit op tot het maximale tarief van 10,6 cent per kWh voor zon PV. Het is goed mogelijk om voor een lager bedrag toch een interessant rendement op de investering te krijgen. We raden u daarom aan om vooraf te bepalen welk subsidiebedrag u daadwerkelijk nodig heeft. Hoe eerder u aanvraagt, hoe meer kans op subsidie u heeft.
Voor de productie van warmte door middel van zonne-energie is een subsidiebedrag voor installatie kleiner dan 1.000 kWp beschikbaar van maximaal 9,4 cent per kWh met een correctietarief van 2,9 cent per kWh. Het minimale vermogen van de installatie dient 140 kW piek te zijn om in aanmerking voor een SDE++ subsidie te komen. Voor installaties groter dan 1.000 kW piek bedraagt het subsidiebedrag 8,3 cent per kWh met een correctietarief van 2,4 cent per kWh. Ook voor zonthermie geldt dat boven de 500 kW piek een uitgebreidere aanvraag ingediend moet worden. Een simpele stelregel voor het vermogen van zonthermie is dat het vermogen 0,7 kW piek per m² bedraagt.
Nadat u een beschikking heeft ontvangen zijn er een aantal verplichtingen waaraan u moet voldoen. Lees hier verder welke acties u wanneer moet ondernemen.
Wij helpen u graag bij het aanvragen van uw SDE++ subsidie voor zonnepanelen. Onze specialisten weten precies waar een goede aanvraag aan moet voldoen en helpen u om de maximale subsidie te verkrijgen voor uw project.
"Wij werken inmiddels ca. 7 jaar samen op SDE gebied en de ervaringen met E-Kwadraat zijn goed. Wij kunnen hen dan ook gerust aanbevelen bij onze klanten."
"Zeer fijne samenwerking. We hadden heel veel vragen inzake zonne-energie, subsidie, aanvragen enz.
Alle vragen goed en duidelijk beantwoord. Uiteindelijk is de SDE plus aanvraag ook ingediend en gehonoreerd."
Ekwadraat heeft ons geholpen bij het realiseren van zonnepanelen op ons dak. Er zat 30.000 euro verschil tussen de diverse aanbiedingen van leveranciers. Met de onafhankelijke begeleiding van Ekwadraat hebben wij de juiste keuze weten te maken voor een leverancier die aansluit op onze wensen. Hierdoor hebben we flink bespaard op de kosten van de installatie.
Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.
"Ik help u graag bij de realisatie van uw solarproject"
Manager solar- en duurzaamheidsprojecten
Sinds 2003 helpen we bedrijven, gemeentes en ontwikkelaars met het realiseren van hun duurzame projecten. Hieruit is de unieke Ekwadraat formule ontstaan.
Bekijk hoe onze formule u verder kan helpen