SDE++ subsidie zonnepanelen

De SDE++ subsidie zonnepanelen stimuleert duurzame productie van elektriciteit en warmte door middel van zonnepanelen of zonnecollectoren. Met de SDE++ subsidie kun je 15 jaar lang subsidie ontvangen op je installatie.  De SDE++ subsidie werkt als een veilingsysteem, waarbij aanvragers aangeven hoeveel subsidie er nodig is voor een geslaagd project, uitgedrukt in eurocent per kWh. Voor zon-PV projecten gelden op dit moment de volgende maximum bedragen:

  • Groter dan 1 MW maximaal 9,9 cent per kWh
  • Kleiner dan 1 MW maximaal 10,6 cent per kWh

De goedkoopste technieken (per kWh) worden van subsidie voorzien. Afhankelijk van het resterende budget worden steeds duurdere aanvragen gehonoreerd. Wanneer de subsidiegrens bereikt is, worden de resterende subsidieaanvragen afgewezen. In de afgelopen jaren is het SDE++ budget meermalen overschreden. Dit betekent dat projecten met een hoge subsidievraag vaak geen subsidie hebben gekregen. Het is daardoor van belang om goed te onderzoeken op welk bedrag je wilt inzetten.

Voorwaarden SDE++ subsidie zonnepanelen 2023

Allereerst is het van belang om te weten dat er eisen worden gesteld aan de minimale grootte van de installatie en de netaansluiting. Voor de productie van elektriciteit geldt een minimaal vermogen van 15 kW piek. Dit is te vergelijken met 200m² dakoppervlak en circa 53 zonnepanelen. Daarnaast dien je over een grootverbruikersaansluiting te beschikken. Dit is een aansluiting die groter is dan 3 x 80 Ampère. Ontvang je maandelijkse gespecificeerde facturen van de netbeheerder? Dan kun je ervanuit gaan dat je een grootzakelijke klant bent en in aanmerking komt voor de SDE++.

Voor aanvragen met een vermogen lager dan 500 kW piek geldt een relatief simpele aanvraagprocedure. Boven de 500 kW piek moet een projectplan meegestuurd worden, waarbij het project verder wordttoelicht. Dit plan dient onderbouwd te worden met offertes en financieringsverklaringen. De aanvraagprocedure voor de SDE++ subsidie wordt tweemaal per jaar geopend. Vaak in het voorjaar en in het najaar. Hou voor de precieze openingstijden onze website in de gaten of wordt lid van onze nieuwsbrief.

Hoe werkt de SDE++ subsidie voor zonnepanelen?


De SDE++ subsidie keert een bedrag uit per geproduceerde kWh. Voor zon-PV subsidiebeschikkingen wordt onderscheid gemaakt tussen netto terug geleverde elektriciteit en de elektriciteit die voor de meter is gebruikt. Voor netto terug geleverde elektriciteit wordt op dit moment een correctietarief van 3,8 cent per kWh gehanteerd. Voor elektriciteit die voor de meter wordt gebruikt is dit 6,3 cent per kWh. Dit zijn voorlopige correctietarieven en worden na afloop van het lopende jaar definitief vastgesteld aan de hand van de energieprijs in het betreffende jaar. 
 

Elektriciteit
Aanvragen voor elektriciteit kunnen worden ingediend in meerdere fasen. In fase 1 kan er voor een maximaal tarief van 9,0 cent per kWh aangevraagd worden. In fase 2 loopt dit op tot het maximale tarief van 10,6 cent per kWh voor zon PV. Het is goed mogelijk om voor een lager bedrag toch een interessant rendement op de investering te krijgen. We raden je daarom aan om vooraf te bepalen welk subsidiebedrag je daadwerkelijk nodig hebt. Hoe eerder je aanvraagt, hoe groter de kans op subsidie.

Warmte
Voor de productie van warmte door middel van zonne-energie is een subsidiebedrag voor installatie kleiner dan 1.000 kWp beschikbaar van maximaal 9,4 cent per kWh met een correctietarief van 2,9 cent per kWh. Het minimale vermogen van de installatie dient 140 kW piek te zijn om in aanmerking voor een SDE++ subsidie te komen. Voor installaties groter dan 1.000 kW piek bedraagt het subsidiebedrag 8,3 cent per kWh met een correctietarief van 2,4 cent per kWh. Ook voor zonthermie geldt dat boven de 500 kW piek een uitgebreidere aanvraag ingediend moet worden. Een simpele stelregel voor het vermogen van zonthermie is dat het vermogen 0,7 kW piek per m² bedraagt.

 

SDE++ beschikking binnen?


Nadat je een beschikking hebt ontvangen zijn er een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen. Lees hier verder welke acties je wanneer moet ondernemen. 


SDE++ aanvragen voor zonnepanelen


Wij helpen je graag bij het aanvragen van de SDE++ subsidie voor zonnepanelen. Onze specialisten weten precies waar een goede aanvraag aan moet voldoen en helpen je om de maximale subsidie te verkrijgen voor je project. 

SDE subsidie 2020 in cijfers

 

€ 304 miljoen subsidie aangevraagd

                                                                                         

181 MW opgesteld vermogen

                                                                                                                               

48 aanvragen

                                                                                         

5 duurzame technieken

                                                                                         

SDE subsidie zonnepanelen? Zij gingen u voor

"Wij werken inmiddels ca. 7 jaar samen op SDE gebied en de ervaringen met E-Kwadraat zijn goed. Wij kunnen hen dan ook gerust aanbevelen bij onze klanten."

 

jan vos fudura
Jan Vos
Fudura

"Zeer fijne samenwerking. We hadden heel veel vragen inzake zonne-energie, subsidie, aanvragen enz. 
Alle vragen goed en duidelijk beantwoord. Uiteindelijk is de SDE plus aanvraag ook ingediend en gehonoreerd."

garage bote pietersma
B. Pietersma
Garage

Ekwadraat heeft ons geholpen bij het realiseren van zonnepanelen op ons dak. Er zat 30.000 euro verschil tussen de diverse aanbiedingen van leveranciers. Met de onafhankelijke begeleiding van Ekwadraat hebben wij de juiste keuze weten te maken voor een leverancier die aansluit op onze wensen. Hierdoor hebben we flink bespaard op de kosten van de installatie.

Rick van Houten
Rick van Houten
Directeur Timboco Kozijntechniek

Een greep uit onze projecten

Meer informatie over de SDE subsidie voor zonnepanelen?

Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Ik help je graag bij de realisatie van jouw solarproject"

Henk Hartman

Expert zon PV