Aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving


 

Betaalbare warmte voor iedereen

Van de circa 8 miljoen Nederlandse woningen wordt nu nog zo’n 90% verwarmd met aardgas. De doelstelling is om 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen tegen 2050 aardgasvrij te maken. Als gemeente heb je een belangrijke rol in deze transitie naar aardgasvrij. Want naast het opstellen van het warmteprogramma, wordt van gemeentes verwacht dat ze de regierol innemen in het gehele proces. Maar wat is er voor nodig om de stap te maken van warmteprogramma naar (wijk)uitvoeringsplan? Wij maken samen inzichtelijk waar je staat zodat je de juiste kennis en expertise inschakelt, passend bij de situatie. Het doel? Betaalbare warmte voor iedereen.

Meer over het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Terug naar home

Van warmteprogramma naar uitvoeringsplan

Om het warmteprogramma te kunnen vertalen naar een realistisch (wijk)uitvoeringsplan is het belangrijk om eerst vast te stellen waar je nu staat. Heb je alle informatie en kennis om een volledig wijkuitvoeringsplan op te kunnen stellen? We hebben alle belangrijke stappen op een rij gezet.

  1. Bepaal de ambitie. Neem hierin ook landelijke, regionale of wijkambities mee.
  2. Breng de energiehuishouding in kaart. Wat is het huidige energieprofiel van de gemeente? Welke verschillende doelgroepen zijn er en wat is hun energieprofiel?
  3. Onderzoek aardgasvrije alternatieven. Werk scenario’s uit die logisch zijn vanuit technisch, energetisch, financieel en maatschappelijk oogpunt.
  4. Stel voorkeursscenario's vast. Het selecteren van de voorkeursscenario's gaat in overleg met bewoners en stakeholders.
  5. Toets de voorkeursscenario's. Toets de voorkeursscenario’s op organisatorische en financiële haalbaarheid.
  6. Maak een uitvoeringsagenda. Werk stapsgewijs toe naar de invulling van de opgave met een uitvoeringsagenda.

Zo doe je dat: adaptief meebewegen in de warmtetransitie

Er zijn veel verschuivingen in technologie, maatschappij, wetgeving en geopolitiek. Hoe beweeg je mee met al deze doorlopende veranderingen? Download onze nieuwste whitepaper.

Over Ekwadraat

Bij het realiseren van aardgasvrije wijken werkt Ekwadraat samen met gemeenten om van warmteprogramma naar uitvoeringsplannen te gaan. We bieden ondersteuning in technische en financiële vraagstukken en helpen bij het kiezen van de juiste warmteoplossingen. Ons team zorgt voor een effectieve communicatie en participatie van alle stakeholders, wat essentieel is om de overgang naar aardgasvrije oplossingen succesvol en soepel te laten verlopen. Ons doel is om samen met alle betrokkenen haalbare, betaalbare en duurzame warmteoplossingen te creëren die bijdragen aan de nationale doelstellingen voor CO2-reductie. 

Bekijk projecten

Voor deze kennis kun je bij Ekwadraat terecht

 

Techniek en financiën

We kunnen helpen bij de keuze tussen diverse warmteoplossingen (bijvoorbeeld een warmtenet). Daarnaast bieden we begeleiding bij complexe financiële vraagstukken en het betrekken van de relevante stakeholders in de warmtetransitie.

Wet- en regelgeving

Gemeenten spelen een centrale rol in de transitie naar aardgasvrije gebouwen. Wij bieden ondersteuning bij het navigeren door de complexe wet- en regelgeving die deze transitie beïnvloedt.

Communicatie en participatie

We stimuleren bewonersinitiatieven en effectieve communicatie en participatie. We werken hiervoor samen met verschillende stakeholders, zorgen voor begrip van diverse belangen en creëren succesvolle stappen richting aardgasvrije oplossingen.

Een greep uit onze projecten

 

 

We zetten al stappen met

 

Hoe kunnen we helpen?

Hulp nodig in de transitie naar aardgasvrij? Plan een vrijblijvend gesprek in om samen te kijken naar de juiste vervolgstap. 

"Benieuwd hoe je als gemeente optimaal kunt inspelen op de warmtetransitie?"

Albert Jan van der Wal

Sales- en accountmanager