Informatieplicht energiebesparing

Informatieplicht energiebesparing: wat betekent dit voor jouw organisatie?

Vanaf 2019 zijn bedrijven en instellingen met een jaarlijks energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) verplicht om te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Deze rapportageplicht, ook wel de informatieplicht energiebesparing genoemd, is onderdeel van de bredere energiebesparingsplicht en heeft als doel bedrijven te stimuleren actief energie te besparen.

De rapportage verloopt via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waar bedrijven iedere vier jaar hun informatie moeten aanleveren. Niet tijdig of onjuist rapporteren kan leiden tot waarschuwingen of handhavingsmaatregelen vanuit het bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie. Rapporteren wordt één keer per 4 jaar gedaan voor 1 december van dat kalenderjaar. 

Waarover moet ik als organisatie rapporteren?

De overheid stelt dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten uitvoeren die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Om deze maatregelen te structureren, is de Erkende Maatregelenlijst (EML) opgesteld. Deze lijst bevat per sector concrete maatregelen, zoals het installeren van een weersafhankelijke regeling op een cv-ketel, het vervangen van TL-verlichting door LED, of het toepassen van spouwmuurisolatie. De erkende maatregelen systematiek is door de overheid ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij de verplichting om energie te besparen.

Hoewel de EML leidend is, biedt het ruimte voor maatwerk. Als organisatie mag je alternatieve maatregelen nemen, mits je kunt aantonen dat deze minstens evenveel energie besparen. Meer informatie over de Erkende Maatregelen en sectorlijsten vind je op de website van de RVO.

 

Is mijn bedrijf informatieplichtig?

De informatieplicht geldt voor instellingen en bedrijven met een groot energieverbruik. De informatieplicht geldt voor bedrijven en instellingen die per locatie jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Dit zijn onder meer kantoren, productiebedrijven, scholen en zorginstellingen. Twijfel je of jouw organisatie onder de informatieplicht valt? Dan kun je eenvoudig nagaan of jouw bedrijf rapportageplichtig is via onze informatieplicht-checklist. Sinds 1 januari 2024 is de energiebesparingsplicht en informatieplicht geïntegreerd in de nieuwe Omgevingswet, wat de controle en handhaving verder centraliseert.

Benieuwd of uw bedrijf informatieplichtig is?

Download hier de checklist!

 

 

 

Welke maatregelen moet ik uitvoeren om te voldoen aan de informatieplicht?

Om te voldoen aan de informatieplicht is het van belang om de genomen energiebesparingsmaatregelen goed te documenteren. Selecteert allereerst de voor de sector geldende EML-lijst en beoordeel welke maatregelen al zijn uitgevoerd. Dit kan vervolgens via het eLoket van de RVO gerapporteerd worden. Een handig hulpmiddel hierbij is MijnEML.nl, een gebruiksvriendelijke tool waarmee maatregelen digitaal worden vastgelegd. De EML is één allesomvattende lijst met 149 verschillende maatregelen. 

Welke maatregelen moet ik uitvoeren?

Ekwadraat ondersteunt organisaties in het hele traject: van het analyseren van energiestromen en het selecteren van passende maatregelen tot het opstellen van een rapportage die voldoet aan de wettelijke eisen. Wij brengen de terugverdientijd en haalbaarheid van maatregelen in kaart, zodat je weet welke investeringen niet alleen verplicht zijn, maar ook financieel aantrekkelijk.

Dit levert twee dingen op:

  • Je weet welke investeringen interessant zijn om op energiekosten te besparen
  • Je weet welke maatregelen u moet uitvoeren om aan de wetgeving te voldoen

Daarnaast helpen wij bij het aanvragen van mogelijke subsidies voor energiebesparing, zodat je als bedrijf optimaal profiteert van beschikbare regelingen zoals de EIAof de SDE++

Ekwadraat in cijfers

 

100+ audits

                                                                                         

100% goedkeuring door bevoegd gezag

                                                                                                                               

25% gemiddelde besparing

                                                                                         

Toonaangevende projecten

Meer weten over de informatieplicht en erkende maatregelen?

Wilt u meer weten over de informatieplicht of direct aan de slag? Neem dan vandaag nog contact met ons op.


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd welke erkende maatregelen u moet uitvoeren?"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven