CO2-footprint berekenen

De aanleiding

Wat als je het gevoel hebt dat je product duurzaam is, maar je dat ook graag met cijfers wilt aantonen? Dit was het geval bij BjörnBox en daarom hebben ze Ekwadraat gevraagd dit uit te rekenen. Middels een CO2-footprint hebben zij inzicht gekregen in de uitstoot van hun bedrijf.

Met de CO2-footprint krijg je inzicht in de scope 1 en 2 emissies van uw organisatie. Dit omvat gas, brandstof, elektriciteit, afgelegde kilometers en vliegreizen. Dit verbruik wordt omgerekend naar CO2.
 

Wie is BjörnBox?
BjörnBox biedt retailers in de kledingbranche de mogelijkheid om nieuwe kledingcollecties in hun eigen winkel te ervaren. In plaats van dat de retailers modebeurzen afgaan om nieuwe collecties te bekijken, wordt de BjörnBox met de collectie in hun winkel afgeleverd en daarna weer doorgestuurd naar de volgende retailer. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar levert ook een behoorlijke CO2-reductie op, zo blijkt. 


 

Datum

Juni 2022
 

Opdrachtgever

BjörnBox

Specialisaties

CO2-footprint
Energiebesparing
CO2 reductie
 

 

Het proces

BjörnBox heeft Ekwadraat gevraagd te berekenen wat de CO2-footprint is van BjörnBox en dit te vergelijken met het referentiescenario: een modebeurs met 300 kledingmerken die bezocht wordt door retailers uit het binnen- en buitenland. Voor beide scenario’s is de CO2-footprint binnen de vier fasen van de levenscyclus bepaald: productie, transport, gebruik en end-of-life. Hieruit blijkt dat BjörnBox een ruim 40 keer kleinere CO2-footprint heeft dan het referentiescenario. Voor beide scenario’s geldt dat transport en vervoer het meest bijdragen aan de CO2-uitstoot. 

Het resultaat

Uitgaande van de berekening van de CO2-footprint kan geconcludeerd worden dat voor een retailer het gebruiken van de service van BjörnBox een stuk duurzamer is dan het bezoeken van een beurs bij het ervaren van een nieuwe kledingcollectie.

''Ben je ook benieuwd naar de CO2-footprint van jouw product of organisatie?
Neem dan contact met ons op''.

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven

"Dankzij het no-nonsense onderzoek van Ekwadraat hebben we kunnen aantonen dat BjörnBox het meest duurzame verkoopkanaal is in de modewereld" - Frans Passchier
 

Gerelateerde projecten