Slibvergisting is een speciale categorie van vergisting die we vaak tegenkomen op plaatsen waar rioolwaterzuivering en afvalwaterzuivering plaatsvindt. Het slib wat op die locaties ontstaat is uitermate geschikt om als input te gebruiken in een vergister. In dit artikel leest u alles over slibvergisting.
Bij slibvergisting wordt een menu samengesteld van producten. Deze worden gewogen en gemixt, alvorens ze ingevoed worden in de slibvergistingsinstallatie. In sommige gevallen heeft een slibvergister een voorbewerkingsstap. De voorbewerkingsstap heeft als doel om de biomassa gemakkelijker om te zetten en daardoor meer biogas te produceren.
Na de voorbewerkingsstap komen de inputstromen in de vergister terrecht. Dit kan een grote geroerde ton zijn, maar kan ook een systeem zijn met verschillende compartimenten. In deze fase zetten de bacteriën zoveel mogelijk biomassa om in biogas.
Dit biogas wordt opgevangen en vervolgens ingezet in een Warmte Kracht Koppeling (WKK). Hiermee wordt warmte en elektriciteit geproduceerd. Een andere optie is om het biogas op te werken tot groengas. Dit kan ingevoed worden op het gasnet. In sommige gevallen wordt het biogas gebruikt in een ketel voor de productie van warmte.
Slibvergisting wordt voornamelijk toegepast bij locaties met Rioolwaterzuivering en Afvalwaterzuivering. Slib moet tegen hoge prijzen afgezet worden door waterschappen en andere waterzuiveringspartijen. Met vergisting wordt een gedeelte van het organische materiaal in zuiveringsslib omgezet in biogas. Daardoor wordt de hoeveelheid slib kleiner en zijn de kosten van afvoer ook lager.
Op hetzelfde moment wordt natuurlijk groene energie geproduceerd. Heel veel waterschappen en andere zuiveringspartijen passen dit al toe. Er is een aparte categorie binnen de SDE+ subsidie voor slibvergisting.
Bij Ekwadraat starten we altijd met het inventariseren van de verschillende mogelijkheden voor slibvergisting. Als hieruit blijkt dat er voldoende potentie is, stellen wij een businesscase op. Hierop voeren we vervolgens een risicoanalyse uit, waarna we aan de slag gaan om deze risico’s te mitigeren.
Vervolgens zoeken we naar ontwikkelingen die de haalbaarheid van een project vergroten, waaronder:
Afhankelijk van de installatie, dien je vervolgens verschillende vergunningen aan te vragen. Als input voor de vergunningen is het noodzakelijk om de juiste tekeningen te hebben. Daarom moet je al een goed beeld hebben van de leveranciers die onderdelen aanleveren voor de installatie. Wij helpen je om de juiste leveranciers te vinden. Zodra de vergunningen binnen zijn, kunnen wij de SDE++ subsidie aanvragen voor uw project.
Vervolgens helpen we bij de financiering, onderhouden we contact met RVO, kunnen we innovatiesubsidies aanvragen en meetprotocollen en meetrapportages opstellen.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor slibvergisting? Dan helpen wij graag verder. Ekwadraat is bekend met alle ontwikkelingen en innovaties op het gebied van vergisting. Hierdoor kunnen wij helpen om de beste oplossing te ontwikkelen voor jouw situatie. Daarnaast begeleiden we graag bij het realiseren van deze oplossing. Neem contact op voor meer informatie.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor slibvergisting? Of wil je een slibverginstingsinstallatie realiseren? Neem dan contact op.
"Benieuwd naar de mogelijkheden voor slibvergisting?"
Senior adviseur/procestechnoloog