Informatieplicht

Informatieplicht energiebesparing: wat houdt het in?

In 2019 is de energiebesparingsplicht uitgebreid met de informatieplicht. Dit houdt in dat u aan de overheid moet rapporteren dat u energiebesparende maatregelen heeft genomen en zo ja welke. Sinds 2019 kunt u dat via het e-Loket doorgeven. Zorg dat u aan de vereisten voldoen, anders loopt u risico op eventuele maatregelen vanuit de Overheid. Voor 1 december 2023 dient u opnieuw een rapportage in te dienen. 

De erkende maatregelen zijn verschillende energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Bedrijven met een hoog energiegebruik zijn verplicht alle maatregelen te nemen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Een manier om hieraan te voldoen is het volgen van de Erkende Maatregelen Lijst (EML).

De erkende maatregelen systematiek is door de overheid ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij de verplichting om energie te besparen. Per 1 juli 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen maatregelen voor gebouwen en activiteiten.

Het bevoegd gezag (gemeente of provincie) controleert bedrijven of aan deze verplichting is voldaan. 

Erkende maatregelen: bent u verplicht?

Verplicht energie besparen als bedrijf. U heeft er wellicht al eens over gehoord. Maar hoe zit het nou precies?


Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen is verplicht voor bedrijven met een hoog elektriciteits- en/of gasverbruik. In het Activiteitenbesluit zijn daarvoor criteria opgesteld. Daarnaast wordt de energiebesparingsplicht per 1 januari 2024 opgenomen in de Omgevingswet. Verplicht energie besparen is doorgaans van toepassing bij bedrijven met een verbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of meer dan 25.000 m³ gas.

Benieuwd welke verplichting voor u geldt? Download hier de checklist >>>

Benieuwd of uw bedrijf informatieplichtig is?

Download hier de checklist!

 

 

 

Gebouwgebonden en activiteitgebonden maatregelen

Voorheen bestonden er 19 erkende maatregelen lijsten (EML-en). Per 1 juli 2023 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen branches, omdat in de praktijk veel overlap is in maatregelen per branche. Vanaf dit jaar bestaat de EML uit drie onderdelen, namelijk de maatregelen voor gebouwen, faciliteiten en processen.


De informatieplicht energiebesparing geldt altijd voor de gebouwgebonden maatregelen. Dit is bijvoorbeeld de isolatie van de gebouwschil of het hebben van ledverlichting. De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de gebouwgebonden maatregelen en het indienen van de Informatieplicht rapportage


Wanneer het jaarlijks energiegebruik hoger is dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3 aardgas (equivalenten), maar lager is dan 10 miljoen kWh en 170.000 m3 is degene die de activiteiten uitvoert verplicht om de activiteitgebonden maatregelen (faciliteiten en processen) uit te voeren en hierover in het e-Loket te rapporteren. Voorbeelden van dergelijke maatregelen zijn het toepassen van frequentie regelaars op elektromotoren of het vergroten van een persluchtbuffer. Ook het plaatsen van zonnepanelen kan een rendabele maatregel zijn. De nieuwe energiebesparingsplicht wordt namelijk uitgebreid naar CO2-reducerende maatregelen, wat dus betekent dat het opwekken van duurzame energie hier ook onder gaat vallen.

Is het jaarlijks energiegebruik hoger dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas (equivalenten), dan geldt in veel gevallen de onderzoekplicht.

Alle erkende maatregelen zijn in juni definitief vastgesteld. Lees hier meer over in de publicatie in de Staatscourant.

Welke maatregelen moet ik uitvoeren?


Op de EML van uw sector staan maatregelen, zoals bijvoorbeeld een weersafhankelijke regeling op uw cv-ketel, vervangen van tl-verlichting door led of het aanbrengen van spouwmuurisolatie. De EML is leidend, maar niet verplicht. Wanneer u zelf maatregelen heeft gevonden die voor minimaal dezelfde besparing zorgen, mag u die uitvoeren.

Wij kunnen u helpen om in kaart te brengen welke maatregelen u moet uitvoeren. Ekwadraat brengt rendabele maatregelen voor u in kaart en maakt daarbij de investering en de terugverdientijd in de specifieke situatie van uw bedrijf inzichtelijk. 

Dit levert u twee dingen op:

Daarnaast helpen we u ook graag bij het verkrijgen van subsidie. U kunt namelijk in veel gevallen subsidie ontvangen voor de investering in energiebesparende maatregelen. Ook voor een uitgebreid onderzoek waarin alle energiebesparende mogelijkheden worden onderzocht  kunt u subsidie krijgen. Meer hierover leest u op onze pagina over subsidies voor energiebesparing

Aan de slag met de Erkende Maatregelen

Wilt u aan de slag met de erkende maatregelen? Dan helpen we u graag. Ekwadraat zorgt ervoor dat u aan de wet voldoet en daarnaast ook op uw energiekosten bespaart.  

Het rapport kunt u eenvoudig opstellen via de website MijnEML.nl dat u vervolgens kunt gebruiken voor de rapportage in e-loket. MijnEML biedt vier pakketten aan. Wanneer u een van de pakketten aanschaft, kunt u via Ekwadraat € 50, - korting krijgen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Ekwadraat in cijfers

 

100+ audits

                                                                                         

100% goedkeuring door bevoegd gezag

                                                                                                                               

25% gemiddelde besparing

                                                                                         

Toonaangevende projecten

Wilt u meer weten over erkende maatregelen?

Neem dan contact met ons op!
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd welke erkende maatregelen u moet uitvoeren?"

Jan Hemrica

Sales- en projectmanager Energiebesparing en CO₂ reductie

De duurzame succesformule

Sinds 2003 hebben wij bedrijven, gemeentes en ontwikkelaars geholpen met het realiseren van hun duurzame projecten. Hieruit is de unieke Ekwadraat formule ontstaan.

Bekijk hoe onze formule u verder kan helpen