Er zijn verschillende vergister subsidies die toepasbaar kunnen zijn op jouw project. Een subsidie die altijd toepasbaar is, is de SDE++ subsidie. Deze beschouwen we daarom als een aparte categorie. Daarnaast zijn er een aantal innovatiesubsidies die van toepassing zijn wanneer je nieuwe technieken gebruikt. Tenslotte zijn er ook nog fiscale regelingen die de investering in vergisting aantrekkelijker maken. Wij onderscheiden daarom de volgende categorieën:
De SDE++ subsidie stimuleert de productie van hernieuwbare energie, afkomstig van vergistingsinstallaties. Wanneer je nog niet bekend bent met de SDE++ subsidie, kun je hier alles lezen over de werking van deze subsidie. De SDE++ subsidie maakt onderscheid tussen de volgende categorieën:
Iedere techniek en type vergisting kent zijn eigen subsidiebedrag, looptijd en vollasturen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de kostprijs van de betreffende techniek. Bij het aanvragen van de SDE+ subsidie moet gekozen worden voor het type vergister, de nageschakelde techniek en het benodigde subsidiebedrag.
In een WKK-installatie wordt naast elektriciteit ook warmte geproduceerd. Zowel de productie van elektriciteit als warmte wordt daarom gesubsidieerd. Voor de subsidietoekenning maakt het niet uit of de energie in de vorm van warmte of elektriciteit wordt benut.
Alle geproduceerde elektriciteit, ook het eigen gebruik, komt in aanmerking voor de subsidie. Voor warmte geldt dat het deel van de warmte dat ingezet wordt voor het verwarmen van de vergistingsinstallatie niet gesubsidieerd wordt. Bij thermische drukhydrolyse is enkel de elektriciteitsproductie gesubsidieerd. Dit komt omdat vrijwel alle beschikbare warmte voor het eigen proces benodigd is.
Wanneer het vrijkomende biogas wordt ingezet voor de productie van warmte, in bijvoorbeeld een biogasketel of een stoomketel, dan kan subsidie aangevraagd worden binnen de categorie warmte. Hierbij maakt het niet uit of de warmte op locatie wordt opgewekt en gebruikt, of dat er sprake is van een biogasleiding naar een externe locatie. Voor de warmteprojecten geldt een uniform maximaal aantal vollasturen.
Door het biogas te zuiveren naar aardgaskwaliteit is het mogelijk om het groene gas in het aardgasnet te injecteren. De SDE+ subsidie voor groen gas installaties wordt per kWh beschikt.
Wanneer jouw project innovatieve technieken toepast, kom je mogelijk in aanmerking voor een innovatiesubsidie. Er zijn twee subsidieregelingen die innovatie op het gebied van vergisting stimuleren:
Er zijn twee fiscale regelingen die erop gericht zijn om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Voor zowel de EIA als de MIA VAMIL geldt dat ze onder bepaalde voorwaarden van toepassing kunnen zijn op investeringen in vergistingstechnieken.
Tenslotte zijn er ook lokale ontwikkelingsfondsen met als doel om verduurzaming te stimuleren. Mogelijk kom je in aanmerking voor een dergelijk fonds. Een voorbeeld hiervan is het Waddenfonds. Zij stimuleren duurzame innovaties in het waddengebied. Zo zijn er meerdere regionale fondsen.
Wil je subsidie aanvragen voor jouw vergistingsproject? Neem dan contact met ons op. Wij helpen met het vinden van de optimale subsidiëring voor jouw project. Met ruim 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van vergistingsprojecten helpen we je graag bij het realiseren van jouw project.
Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw vergister? Neem dan contact met ons op.
"Benieuwd welke subsidies toepasbaar zijn voor jouw installatie?"
Senior adviseur/procestechnoloog