Om Nederland aardgasvrij te krijgen, zijn in het Klimaatakkoord afspraken gemaakt hoe we dit in Nederland samen kunnen behalen. Eén van de afspraken is via een wijkgerichte aanpak stapsgewijs wijken aardgasvrij maken waarin gemeenten de regie hebben. Het doel is om in 2030 al 1,5 miljoen bestaande huizen en gebouwen zo verduurzaamd te hebben dat ze aardgasvrij zijn of klaar om van het aardgas af te gaan. De subsidie proeftuinen aardgasvrije wijken is in het leven geroepen om dit proces te versnellen.
Proeftuinen aardgasvrije wijken
Een bestaande wijk succesvol ‘aardgasvrij maken’ is een complex proces, waarbij geen eenduidige oplossing bestaat. Elke wijk heeft haar eigen kenmerken wat betreft woningtype, eigenaren, omgeving, mogelijkheden voor verduurzaming en stakeholders. Door pilots te draaien en praktijkervaring op te doen wordt er geleerd op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.
Om hierbij te helpen is het programma aardgasvrije wijken ingericht. Onderdeel hiervan is het kennis- en leerprogramma en de subsidie proeftuinen aardgasvrije wijken (PAW). In 2018 zijn de eerste 27 proeftuinen geselecteerd. Het doel was om gemeenten ervaring te laten opdoen met het aardgasvrijer maken van hun wijken. Om meer gemeenten de gelegenheid te geven wordt het aantal proeftuinen uitgebreid.
Om meer gemeenten de gelegenheid te geven is het aantal proeftuinen uitgebreid. Alle gemeente zijn uitgenodigd een voorstel voor een proeftuin in de tweede ronde in te dienen, deze ronde is gesloten op 1 mei 2020. In het totaal zijn er 71 plannen ingediend en de selectie wordt rond 1 oktober 2020 bekend gemaakt. De regeling is op dit moment dan ook gesloten, verwacht wordt dat de volgende openstelling (de derde ronde) in het voorjaar 2021 is.
Op 4 februari 2020 gaf adviseur Rob Goes een speciale webinar over de aardgasvrije wijken, met o.a.: de aanpak voor een goede WUP: wijkuitvoeringsplan, de aanvraag voor proeftuinen aardgasvrije wijken (PAW) en de subsidie voorbereiding.
Gemist? Geen ramp, want je kan hem nu terugkijken!
In de aanvraag zullen een aantal thema’s centraal staan. Meer dan vorig jaar ligt de nadruk op uitvoeringsgereedheid van de aanpak en de robuustheid van de plannen. Met name de financiële en technische onderbouwing, het participatieplan, de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan de regierol en de (mogelijke) verbinding met andere wijkopgaven zijn van belang in de aanvraag. Voor deze verschillende thema’s hebben we hieronder een aantal aandachtspunten verder uitgewerkt.
Er wordt verwacht dat de derde aanvraagronde in het voorjaar van 2021 ongeveer dezelfde vormgeving zal hebben als de tweede ronde van de aanvraag proeftuinen aardgasvrije wijken.
Er moet duidelijk inzicht zijn in de wijze van financiering van het project, daarom moet er een 'hard' businessplan liggen welke inzicht biedt in;
Onze adviseurs hebben brede en inhoudelijke kennis van alle processtappen in de warmtetransitie. Wij kunnen je begeleiden bij het opstellen van de Transitievisie Warmte, de regie voeren op participatieprocessen en de samenwerking tussen verschillende partijen bevorderen. Zo zijn we onlangs gestart met het opstellen van de eerste WUP’s in Nederland en werken we met Vesta MAIS aan het verrijken van de startanalyse om gemeenten en RES regio’s te ondersteunen in hun ambities.
Het Expertise Centrum Warmte (ECW) heeft een lijst verzameld van bedrijven en personen die over de expertise beschikken die genoemd wordt in de regeling Extern Advies Warmtetransitie (EAWT). De EAWT regeling kan helpen om zonder kosten een grote stap verder te komen in het beleid rondom de warmtetransitie. Wij worden in de ECW lijst genoemd, maar wat kunnen wij nou precies voor jouw gemeente betekenen op het gebied van de proeftuinen aardgasvrije wijken?
De webinar die Rob Goes 4 februari 2020 gaf over de aardgasvrije wijken, hebben we omgezet naar een audiobestand. Luister hier de webinar terug!
Luister hier de podcast!Of kunnen wij je op een andere manier helpen bij de warmtetransitie, neem dan contact met ons op!
"Wij helpen in de voorbereiding voor de subsidieaanvraag proeftuinen aardgasvrije wijken!"