Potentiestudie aquathermie Veenhuizen
Veenhuizen
Om invulling te geven aan de verduurzaming van ons land wordt van iedere gemeente verwacht dat zij elke 5 jaar het warmteprogramma (voorheen Transitievisie Warmte) vaststellen. In het warmteprogramma geven gemeentes aan wat de alternatieven voor aardgas zijn in hun gemeente. Daarnaast moet worden aangegeven welke wijken aardgasvrij gemaakt gaan worden en op welke manier. In het energieakkoord is in hoofdlijnen vastgelegd dat gemeenten uiterlijk eind 2021 een eerste - toen nog Transitievisie Warmte genoemd - vaststellen waarin het tijdspad, waarin wijken worden verduurzaamd, is vastgelegd. Uiterlijk eind 2026 moeten gemeenten hun warmteprogramma vaststellen en aanvullende gebieden aanwijzen voor de periode tot 2035.
Een warmteprogramma (voorheen Transitievisie Warmte) geeft antwoord op de volgende vragen:
Een warmteprogramma is in feite een gedetailleerde uitwerking van de Regionale Structuur Warmte (RSW).
Het warmteprogramma is het resultaat van een gezamenlijke inspanning. De inhoudsopgave is vormvrij. Wel worden er enkele handreikingen gedaan om de volledigheid van het plan te borgen. Zo worden tenminste de volgende onderwerpen verwacht:
Om te komen tot een warmteprogramma is het van belang om een aantal stappen te onderscheiden. Allereerst is het van belang om alle relevante stakeholders in dit traject in kaart te brengen. Denk hierbij aan: Bewoners, de netbeheerder, woningcorporaties etc. Het is belangrijk om met alle stakeholders te bepalen wat ieders rol en inspanning is. Daarbij is het ook aan te raden om na te denken over de manier waarop bewoners betrokken gaan worden. De mate waarin draagvlak wordt gerealiseerd onder bewoners is essentieel voor het welslagen van de warmtetransitie.
Vervolgens moet een gezamenlijk vertrekpunt bepaald worden. Het is belangrijk om afspraken te maken voordat er in detail getreden wordt. Daarbij is het belangrijk dat het basiskennisniveau van alle betrokkenen gelijk is. Dit is nodig om samen onderbouwde keuzes te kunnen maken. Vervolgens is de prioritering van de wijken belangrijk. Neem hiervoor voldoende tijd en zorg dat het draagvlak voor deze keuze bij alle stakeholders aanwezig is.
Tenslotte kan gekozen worden om het warmteprogramma op wijkniveau te verdiepen in een (wijk)uitvoeringsplan. Denk daarbij na over de volgende vragen:
Deze vragen zijn belangrijk om uiteindelijk echt tot realisatie te komen en daarmee de gekozen wijken aardgasvrij te maken.
Onze adviseurs hebben brede en inhoudelijke kennis van alle processtappen in de warmtetransitie. daarbij zijn we met name gespecialiseerd in het onderzoeken van de potentie voor verduurzaming van wijken en woningen. Wij kunnen begeleiden bij het opstellen van de warmteprogramma, de regie voeren op participatieprocessen en de samenwerking tussen verschillende partijen bevorderen. Daarnaast zijn we ook betrokken bij het uitvoeren en realiseren van de plannen.
Met een brede kennis van alle beschikbare duurzame technieken kunnen we helpen om de juiste invulling te vinden van het warmteprogramma voor jouw gemeente.
Wij helpen je graag bij je vragen over het warmteprogramma. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
"Benieuwd hoe je optimaal invulling geeft aan het warmteprogramma?"
Sales- en accountmanager