EED energie-audit

Verplicht een EED Energie audit uitvoeren?

De EED-audit (Energy Efficiency Directive) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om periodiek een energie-audit uit te voeren. Zoals door RVO beschreven is de EED-audit een verplichting voor ondernemingen die voldoen aan de volgende één van onderstaande criteria:

Vaak moet je naast naast EED-verplichting ook nog voldoen aan de informatieplicht of onderzoeksplicht. Daarnaast kunnen sommige bedrijven vrijstelling krijgen van de EED-auditplicht. Als je bedrijf energiesystemen zoals ISO 500001, ISO 14001 in combinatie met bijvoorbeeld de CO2-prestatieladder systematiek inzet, hoef je mogelijk geen audit uit te voeren. Wil je weten welke energiebesparingsverplichtingen voor jouw bedrijf gelden? Wij zoeken het graag voor je uit.

​Wat houdt een EED Energie-audit in?

Een EED energie-audit is een onderzoek naar het energieverbruik van een bedrijf. Deze analyse bestaat uit een aantal onderdelen, welke uiteindelijk resulteren in de EED-rapportage:

  • Overzicht van energiestromen binnen het bedrijf, inclusief vervoer;
  • Analyse van factoren die invloed hebben op energieverbruik;
  • Kwantificering van energiebesparingspotentieel voor de komende vier jaar;
  • Voorstel van rendabele energiebesparende maatregelen.

De resultaten van deze audit worden verwerkt in de EED-rapportage, die moet worden ingediend bij het bevoegd gezag (gemeente of omgevingsdienst). Dit gebeurt op basis van een voorgeschreven checklist. De audit moet elke vier jaar vóór 1 december opnieuw worden uitgevoerd. Het bevoegd gezag controleert op naleving van de uit te voeren onderzoeken en te nemen maatregelen. 

Wanneer is een EED-audit verplicht?

Een bedrijf valt onder de EED-audit verplichting als het voldoet aan de eerdergenoemde criteria. Om te bepalen of jouw bedrijf een EED-plicht heeft, is het raadzaam de audit tijdig te laten uitvoeren. De audit kan namelijk veel tijd in beslag nemen. Het niet tijdig indienen van de EED-rapportage kan leiden tot sancties.


Voor welke locaties geldt de EED-audit?

Heeft jouw bedrijf meerdere vestigingen? Dan kan er gebruik worden gemaakt van een representatieve steekproef. Dit betekent dat alleen een selectie van de locaties een audit ondergaat. De steekproef wordt bepaald op basis van:

  • Het totale energieverbruik van de locaties;
  • Het type locatie (bijvoorbeeld productiefaciliteit of kantoor);
  • Grootverbruikers moeten altijd worden meegenomen.

Wil je weten hoe jouw bedrijf een steekproef kan toepassen? Ekwadraat helpt je bij het bepalen van de mogelijkheden.

Het laatste nieuws

15 april 2025

SDE subsidie Warmtetransitie Verduurzaming bedrijven Aardgasvrije wijken Netcongestie Algemeen

Samenhang in de warmtetransitie: warmteprogramma, Startanalyse, netcongestie en SDE++ uitgelegd

De warmtetransitie is volop in beweging! Gemeenten staan aan de lat om buurten en wijken aardgasvrij te maken en ook bedrijven staan voor een uitdaging om te verduurzamen. Daarbij zijn veel ontwikkelingen tegelijk relevant: de komst van het warmteprogramma, de Startanalyse 2025 van het PBL, netcongestie en de SDE++ 2025. 

17 maart 2025

SDE subsidie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven

SDE++ 2025: nieuwe kansen voor industriële bedrijven met hoge warmtevraag

De SDE++ is een landelijke subsidieregeling voor bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of hun CO₂-uitstoot verminderen. De openstellingsronde van 2025 is extra relevant voor industriële bedrijven met een grote proceswarmtevraag. 

Solar carport
4 maart 2025

Zonne-energie Energietransitie Verduurzaming bedrijven Duurzame bedrijventerreinen

Zonnecarports: verplichting of vrije keuze? Ze bieden altijd meerwaarde

Het kabinet onderzoekt of zonnecarports boven parkeerterreinen verplicht moeten worden. Maar ook zonder verplichting zijn deze carports een waardevolle investering voor particulieren, bedrijven en gemeenten. Ze beschermen voertuigen, genereren schone energie en zijn hét symbool voor duurzaamheid.  

4 maart 2025

Energiebesparing Energietransitie Subsidie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven Duurzame bedrijventerreinen Netcongestie Algemeen Industrie

Flex-E regeling voor bedrijven met hoog elektriciteitsverbruik

Veel bedrijven lopen vast door netcongestie, wat groei en verduurzaming belemmert. Het Ministerie van Klimaat & Groene Groei heeft daarom de Flex-E regeling aangekondigd om bedrijven met een hoog elektriciteitsverbruik te ondersteunen. De overheid stelt hiermee €55 miljoen beschikbaar voor 2025 en 2026. Grootverbruikers kunnen de subsidie aanvragen. 

CO2 footprint
4 maart 2025

Energiebesparing Energietransitie Verduurzaming bedrijven Algemeen

Maak je impact zichtbaar: breng je CO2-uitstoot in kaart!

Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een standaard voor organisaties. Met de strengere Europese richtlijnen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), worden bedrijven steeds vaker verplicht hun CO2-uitstoot transparant in kaart te brengen. Is jouw organisatie daar op voorbereid? 

21 februari 2025

Energietransitie Subsidie Verduurzaming bedrijven

Subsidieregeling Private Laadpaalinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA)

Ben je bezig met het verduurzamen van je wagenpark? Dan kan het interessant zijn om ook naar de mogelijkheden voor laadinfrastructuur te kijken. Veel bedrijven stellen nu de investering in laadpalen uit vanwege de hoge aanschaf- en installatiekosten. De Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) biedt als oplossing hiervoor de SPRILA-regeling aan.

24 januari 2025

Subsidie Verduurzaming bedrijven Duurzame bedrijventerreinen Netcongestie

Subsidieregeling voor oplossingen bij netcongestie in Provincie Drenthe

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van netcongestie problematiek? Ekwadraat biedt een lokale integrale aanpak voor het aanpakken van netcongestie. Het resultaat van deze aanpak vormt de basis voor meerjarige investeringsbesluiten en uiteindelijke realisatie. De Provincie Drenthe opent daarnaast een nieuwe subsidieregeling voor bedrijven en instellingen in Drenthe die worden belemmerd door netcongestie en daar een oplossing voor zoeken. De subsidieregeling bevat in totaal 1 miljoen euro en wordt op 15 januari 2024 opengesteld.  

9 oktober 2024

Zonne-energie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven Het energiecafé

Het Energiecafé - Solar carports, Donderdag 24 oktober Editie #14

Op donderdag 24 oktober om 15.00u is er weer een Energiecafé! Tijdens dit café gaan we met onze gastsprekers Folkert Brouwers, directeur Bedrijf en Gebouwen in Nij Smellinghe en Christine Wilson, Data analist bij Mobilyze, in gesprek over solar carports. We bespreken onder andere de businesscase van solar carports, hoe om te gaan met netcongestie en we nemen je mee in de koppelkansen met laadinfrastructuur en HBE’s (Hernieuwbare brandstofeenheden) als financiële prikkel. 
 

5 augustus 2024

Energietransitie Verduurzaming bedrijven Duurzame bedrijventerreinen Netcongestie

Nieuwe subsidieregeling private laadinfrastructuur voor bedrijven

Ben je bezig met het verduurzamen van je wagenpark? Dan kan het interessant zijn om ook naar de mogelijkheden voor laadinfrastructuur te kijken. Laadinfrastructuur aanleggen op een bedrijfsterrein heeft meerdere voordelen; het verhogen van de waarde van het terrein, het verbeteren van milieuprestaties en het faciliteren van laadmogelijkheid voor elektrisch vervoer van zowel medewerkers als klanten.  

19 juni 2024

SDE subsidie Verduurzaming bedrijven

Elektrificeer proceswarmte met SDE++-Subsidie in 2024

Wil je de proceswarmte in je bedrijf verduurzamen en daarmee kosten besparen? Met de SDE++-subsidie kun je de warmtevraag deels elektrificeren en profiteren van de groeiende elektriciteitsproductie en overschotten uit zon of wind(op zee). De Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) biedt bedrijven financiële ondersteuning om duurzame technologieën te implementeren die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook kostenbesparingen op de lange termijn kunnen opleveren.

28 mei 2024

Subsidie Verduurzaming bedrijven

Openstelling DUMAVA subsidie 3 juni 2024

De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) wordt dit jaar opnieuw opengesteld op 3 juni 2024 om eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten, te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen. De regeling biedt financiële steun om de kosten van verduurzaming te dekken.

21 december 2023

Subsidie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven

Duurzame subsidies in 2024

Als bedrijf of organisatie heb je te maken met verschillende verplichtingen als het gaat om energiebesparing. Welke subsidies er zijn, blijven of erbij komen in 2024 vertellen we in dit artikel! Welke subsidies zijn er beschikbaar als je organisatie of bedrijf wil investering in energie- en verduurzamingsmaatregelen en waar moet je op letten? 

20 december 2023

Subsidie Verduurzaming bedrijven Duurzame bedrijventerreinen Netcongestie

Subsidieregeling voor oplossingen bij netcongestie in Provincie Drenthe

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van netcongestie problematiek? Ekwadraat biedt een lokale integrale aanpak voor het aanpakken van netcongestie. Het resultaat van deze aanpak vormt de basis voor meerjarige investeringsbesluiten en uiteindelijke realisatie. De Provincie Drenthe opent daarnaast een nieuwe subsidieregeling voor bedrijven en instellingen in Drenthe die worden belemmerd door netcongestie en daar een oplossing voor zoeken. De subsidieregeling bevat in totaal 1 miljoen euro en wordt op 15 januari 2024 opengesteld.  

1 december 2023

Energietransitie Subsidie Verduurzaming bedrijven

Subsidieregeling Mkb haalbaarheidsvoucher ondersteunt Noordelijke innovatie

Het Stimuleringsfonds Noord-Nederland (SNN) stelt per 1 december 2023 de Subsidieregeling Mkb haalbaarheidsvoucher beschikbaar. De subsidie is gericht op midden- en kleinbedrijven (mkb) in Drenthe, Friesland en Groningen. De regeling biedt jou als ondernemer de mogelijkheid om de haalbaarheid van innovatieve ideeën te onderzoeken met behulp van de beschikbare proeftuinen in Noord-Nederland. Eén van deze proeftuinen is de Energiecampus Leeuwarden.

14 november 2023

Subsidie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven

Kabinet stelt € 59,4 miljoen beschikbaar voor hernieuwbare warmteprojecten

Het Nederlandse kabinet lanceert de HEHW-subsidieregeling met € 59,4 miljoen voor duurzame warmteprojecten. Gericht op eigenaren van geothermie, zon-thermie en ketels vaste biomassa die in 2021-2022 minstens 400 MWh hernieuwbare warmte produceerden. Vereisten omvatten een nominaal thermisch vermogen van minstens 1 MW. Subsidiebedragen variëren per categorie, bijvoorbeeld € 71.000 per 1 MW voor geothermie. Aanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Ekwadraat biedt ondersteuning bij het aanvraagproces.

sde++ subsidie
3 augustus 2023

SDE subsidie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven

Openstelling SDE++ 2023

De SDE++ regeling voor 2023 is onlangs gepubliceerd. De SDE++ regeling is van 5 september tot 5 oktober 2023 geopend voor aanvragen. Het budget voor 2023 bedraagt 8 miljard euro. De openstellingsdata en nieuwe categorieën worden in dit nieuwsbericht toegelicht.

30 juni 2023

Subsidie Verduurzaming bedrijven

SON2023 subsidie provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland opent de regeling voor subsidies ter ondersteuning van het voorkomen, verminderen en oplossen van transportschaarste op het elektriciteitsnet. Eigenaren, huurders en samenwerkingsverbanden met aansluitingen tot en met 2 MVA kunnen in aanmerking komen. De subsidie bedraagt 50% van de kosten (tot €15.000,-) voor haalbaarheidsstudies en 30% van de subsidiabele kosten (tot €250.000,-) voor het realiseren van oplossingen in een samenwerkingsverband. Het totale budget in 2023 is €1,5 miljoen euro. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 november 2023, 17:00 uur.

14 juni 2023

Energiebesparing Verduurzaming bedrijven Onderzoek

Erkende maatregellijsten (EML)

Als ondernemer is het belangrijk om bewust om te gaan met energieverbruik en energiebesparing. In Nederland is er een wettelijke energiebesparingsplicht voor ondernemers. Om aan deze verplichting te voldoen, zijn de Erkende Maatregelenlijsten (EML) opgesteld. 

14 juni 2023

Warmtetransitie Subsidie Verduurzaming bedrijven

Openstelling DUMAVA subsidie

De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) wordt opengesteld op 18 september 2023 om eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten, te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen. De regeling biedt financiële steun om de kosten van verduurzaming te dekken. 

13 juni 2023

Energiebesparing Verduurzaming bedrijven Algemeen Onderzoek

CO2 footprint van Ekwadraat

De CO2 footprint van Ekwadraat bedraagt in 2022 een totaal van 189,39 ton CO2 op basis van een location-based berekening. De CO2 uitstoot bestaat voor circa 31% uit zakelijk vervoer, voor 19% uit elektriciteit en voor 50% uit woon-werkverkeer. 

17 mei 2023

Energiebesparing Energietransitie Verduurzaming bedrijven

Onderzoeksplicht energiebesparing voor energie-intensieve bedrijven

De onderzoeksplicht is een nieuwe rapportageplicht in 2023 en een aanvulling op de al bestaande informatieplicht energiebesparing. Deze regeling verplicht energie-intensieve bedrijven om eens in de vier jaar een rapportage aan te leveren over de energiebesparende maatregelen die al genomen zijn of die nog genomen gaan worden.

23 februari 2023

SDE subsidie Subsidie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven

Nieuw in de SDE++ openstellingsronde 2023

Welke ontwikkelingen zien we nog meer in de SDE++ openstellingsronde 2023? In deze blog zetten we, aan de hand van de recente kamerbrief (17/2) van Minister Jetten en de PBL-publicatie Eindadvies basisbedragen SDE++ 2023, een aantal belangrijke wijzigingen voor u op een rij. 
 

21 februari 2023

Energiebesparing Subsidie Verduurzaming bedrijven

Energiebesparing MKB Drenthe

Bent u ondernemer in de Provincie Drenthe en wilt u energie besparen? Mogelijk is de subsidieregeling Energiebesparing Drents MKB van Samenwerkingsverband Noord Nederland iets voor u!

16 januari 2023

Energiebesparing Subsidie Verduurzaming bedrijven

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Verwacht u deze winter in de problemen te komen door de hoge energieprijzen? Valt u onder de categorie ‘energie-intensieve MKB’? Mogelijk komt u in aanmerking voor de tijdelijke Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).

12 januari 2023

Energiebesparing Energietransitie Verduurzaming bedrijven

Afvallen in CO2

Heb jij ook goede voornemens in 2023 voor je bedrijf? Staat het verduurzamen van je organisatie hier ook tussen, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Met een CO2-footprint heb je een overzichtelijke 0-meting wat je uitstoot is en waar je kunt verduurzamen. In 2030 moeten we in Europa de uitstoot met 55% hebben gereduceerd. De groene stappen die jij met jouw bedrijf zet dragen hieraan bij!

22 september 2022

Subsidie Verduurzaming bedrijven

VEKI-subsidie

De VEKI-subsidie is bedoeld voor ondernemers uit de industrie die binnen de eigen onderneming CO2-besparende maatregelen nemen, waarvan de werking bewezen is, maar de investeringskosten te hoog zijn. Het gaat daarbij om investeringen van apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt.

30 augustus 2022

Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven Biomassa energie Groen gas & vergisting

Groen gas voor platteland voordeligste verduurzamingsoptie

Groen gas heeft in het buitengebied ten opzichte van verschillende alternatieven een hoge maatschappelijke waarde, zo blijkt uit nieuw onderzoek van CE Delft. Veel mensen vinden het ook een aantrekkelijk alternatief voor aardgas. De beschikbaarheid van groen gas voor woningen is echter onvoldoende. Het Rijk zou het aanbod kunnen stimuleren door bijvoorbeeld de SDE anders vorm te geven om het voor groengasproducenten makkelijker te maken om over te stappen van de productie van groene stroom op groen gas.

29 augustus 2022

Subsidie Verduurzaming bedrijven Aardgasvrije wijken

Het Rijk subsidieert verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Maatschappelijke instellingen die willen investeren in het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed kunnen vanaf 3 oktober 2022 t/m 31 december 2022 subsidie aanvragen. Het Rijk stelt middelen beschikbaar via de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). De doelstelling van deze regeling is om zo een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. Lees meer over deze subsidie.

Ekwadraat & EED-rapportages

 

100+ EED audits

                                                                                         

100% goedkeuring door bevoegd gezag

                                                                                                                               

25% gemiddelde besparing

                                                                                         

EED-audit en energiebesparingsplicht: Wat is het verschil?

De energiebesparingsplicht is een Nederlandse wet die bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar uit te voeren. Dit is vastgelegd in het Activiteitenbesluit milieubeheer en geldt voor:

  • Kleinverbruikers (geen verplichting);
  • Middelgrote verbruikers (verplicht rendabele maatregelen uit te voeren);
  • Grootverbruikers (alle rendabele maatregelen verplicht).

De EED-audit is een bredere Europese verplichting en richt zich op het in kaart brengen van energieverbruik en besparingsmogelijkheden. De kans is daarnaast groot dat je naast EED-plichtig ook een informatieplicht of onderzoeksplicht hebt, afhankelijk van je energieverbruik. 

Fiscaal voordeel en subsidies voor de EED-audit

De kosten van een EED-audit zijn afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt echter gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit biedt een fiscaal voordeel van 45,5% over de investeringskosten van energiebesparende maatregelen.Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet je minimaal één van de in de EED-audit beschreven adviezen uitvoeren. De volledige lijst met subsidiabele investeringen is terug te vinden in de Energielijst 2025.


EED-audit laten uitvoeren?

Wil je een EED-audit laten uitvoeren of weten welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen? Ekwadraat helpt je bij het voldoen aan de EED-regeling en het aanvragen van subsidies. Neem contact op of download onze checklist om te controleren of jouw bedrijf een EED-plicht heeft.

Een greep uit onze projecten

Aan de slag met de EED energie audit voor bedrijven?

Wil je zeker weten dat jouw bedrijf voldoet aan de EED-verplichtingen? Neem contact met ons op en wij helpen je verder!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd hoeveel de EED audit je bedrijf oplevert?"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven