Energiebesparingsplicht voor bedrijven


 

Wettelijke energiebesparingsplicht voor bedrijven

De energiebesparingsplicht is een wettelijke verplichting onder de Omgevingswet voor bedrijven en instellingen om energiebesparende maatregelen te nemen. Zoals beschreven door RVO geldt dit voor locaties waar milieubelastende activiteiten plaatsvinden en waar het jaarlijkse energiegebruik hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent). Daarnaast moeten bedrijven hier eens per vier jaar over rapporteren via de informatieplicht en/of de onderzoeksplicht energiebesparing. Voor sommige ondernemingen geldt bovendien een extra rapportageverplichting onder de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED).

Voor welke bedrijven geldt de energiebesparingsplicht of informatieplicht?

Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten kunnen verschillende wettelijke verplichtingen van toepassing zijn. De informatieplicht energiebesparing verplicht bedrijven sinds 2019 om te rapporteren over de energiebesparende maatregelen die zij hebben genomen. Daarnaast is er sinds 1 juni 2023 de onderzoeksplicht energiebesparing, een aanvullende verplichting voor energie-intensieve bedrijven om een vierjaarlijkse rapportage aan te leveren over de getroffen maatregelen. Grotere bedrijven die niet onder het mkb vallen, kunnen bovendien te maken krijgen met de EED-auditplicht, waarbij eens per vier jaar een energie-audit uitgevoerd moet worden.


Wil je weten welke energiebesparingsplicht op jouw bedrijf van toepassing is? Download onze checklist en krijg direct inzicht in jouw situatie.

Download de energiebesparingsplicht checklist van 2025!

captcha

Energiebesparingsplicht voor bedrijven: wie is verantwoordelijk?

De verantwoordelijkheid voor de energiebesparingsplicht ligt bij verschillende partijen. De organisatie die de activiteiten op een locatie uitvoert, zoals een winkeluitbater, is verantwoordelijk voor de energiebesparende maatregelen die betrekking hebben op die activiteiten. De eigenaar van het gebouw draagt de verantwoordelijkheid voor de gebouwgebonden maatregelen, zoals isolatie en energiezuinige installaties. Dit betekent dat voor één locatie zowel de eigenaar als de gebruiker een energiebesparingsplicht kan hebben.

 

Welke energiebesparende maatregelen zijn verplicht?

De energiebesparingsplicht geldt voor alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Dit betekent dat de energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terug verdiend kunnen worden, moeten worden uitgevoerd. Welke maatregelen van toepassing zijn, hangt af van de locatie. De overheid heeft de Erkende Maatregelenlijst (EML) opgesteld, die een overzicht biedt van 149 gangbare en rendabele maatregelen voor bedrijven en instellingen. Voorbeelden van erkende maatregelen zijn:

  • Het verbeteren van de isolatie van gebouwen
  • De overstap naar efficiëntere verlichting
  • Het opwekken van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen
  • De overstap naar een energiedrager met een lagere CO2-uitstoot

Er geldt een uitzondering voor de verbranding van houtige biomassa voor elektriciteit en laagwaardige warmte (<100°C). Dit is bedoeld om biogrondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten en te voorkomen dat bedrijven verplicht worden tot laagwaardige toepassingen.


Hoe en wanneer moet je rapporteren over de energiebesparingsplicht?

Als jouw bedrijf aan de voorwaarden voldoet, ben je verplicht om eens per vier jaar te rapporteren via de informatie- of onderzoeksplicht energiebesparing. Rapportage over de genomen maatregelen verloopt via verschillende verplichtingen. Voor gebouwgebonden maatregelen geldt altijd de informatieplicht energiebesparing. Voor activiteitgebonden maatregelen is de informatieplicht of de onderzoeksplicht van toepassing. Daarnaast moeten sommige bedrijven voldoen aan de EED-auditplicht, een Europese verplichting voor grote ondernemingen. De rapportages moeten uiterlijk op 1 december van het betreffende jaar worden ingediend. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot sancties, zoals boetes of handhavingsmaatregelen.
 

 

Drie type wettelijke verplichtingen voor bedrijven

Informatieplicht

Sinds 2019 is de energiebesparingsplicht uitgebreid met de informatieplicht. Dit houdt in dat de energiebesparende maatregelen die je genomen hebt moet rapporteren aan RVO. Deze plicht is voor de gebouwgebonden maatregelen bijvoorbeeld de isolatie van de gebouwschil.

Onderzoeksplicht

De onderzoeksplicht energiebesparing is een nieuwe rapportageplicht die vanaf 1 juni 2023 is ingegaan. Het is een aanvulling op de al bestaande informatieplicht energiebesparing. Energie-intensieve bedrijven worden verplicht om eens in de vier jaar een rapportage aan te leveren over de energiebesparende maatregelen die ze al genomen hebben. 

EED-audit

De EED energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). De EED-auditplicht is een Europese verplichting voor ondernemingen die niet onder het midden- en kleinbedrijf (mkb) vallen. Een EED-audit kan gecombineerd worden met de onderzoeksplicht.

 

 

Een greep uit onze projecten

Neem contact op

Wij helpen je om aan zowel de Europese als Nederlandse wetgeving te voldoen. We voeren de nodige onderzoeken uit en kijken naar kansen op het gebied van kostenbesparing en aanvullende subsidiemogelijkheden om te verduurzamen. 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

captcha

''Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent? Ik help je te voldoen aan de juiste verplichtingen!''

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven